Fokken en Genetica

Wie verantwoord wil fokken met honden, krijgt te maken met genetica. Welke honden kun je het beste combineren om zo min mogelijk kans te hebben op inteelt en erfelijke ziektes? Wanneer je honden van verschillende rassen kruist, is het belangrijk om te doen. Waarom?

De basis van genetica .. Waar wij uiteindelijk na toe willen!

Alle eigenschappen van een hond liggen vastgelegd in zijn DNA. DNA bestaat uit twee strengen bio-organieverbindingen (nucleotiden) die samen alle erfelijke informatie van de hond bevatten. De ene streng wordt doorgegeven via de moeder, de andere via de vader.

Een gen is een stukje DNA dat de genetische code bevat voor één of meerdere eiwitten. Eiwitten meer onthouden vluchten biologische functies. Ze kan beschikken over een erfelijke waarde tot uiting brengen, zoals de kleur van de vacht.

Van een gen kan brieven ook consacueren, voor een bruine vacht van een zwarte. Dat kunnen alleelen worden genoemd. Omdat er een gen uit twee strengen nucleotiden bestaat, is het mogelijk dat het andere hetzelfde is als het andere. In dat geval wordt gezegd dat een hond homozygoot voor de betreffende eigenschap is. Als de allelen verschillend zijn, is hij heterozygoot voor de betreffende eigenschap. Een variant kan een andere eigenschap opleveren, maar ook leiden tot een ziekte.

Een erfelijke aandoening
is een ziekte van afwijking die in de genen wordt gedragen door een verandering (mutatie). In natuurlijke omstandigheden heeft slechts een heel klein deel van een populatie een erfelijke aandoening.

Maar like mensen fokken en selecteren op (uiterlijke) kenmerken, wordt het anders.

Mensen hebben een erfelijke ziekte; dat is 0,01 procent. Bij honden ligt dit tussen de 5 en de 50 procent. Vele mannen hoger dus.

Bij STICHTING IPRC worden combinaties tussen twee ouderhonden gemaakt als de honden voor minder dan 50 procent uit hetzelfde ras bestaan. De kans op een erfelijke aandoening is kleiner bij het kruisen van twee honden van twee verschillende rassen, dan bij het kruisen van twee honden van hetzelfde ras.

Erfelijke ziektes kunnen op verschillende wijzen worden overdragen:

Enkelvoud recessief overervende aandoening: Een hond kan de ziekte alleen krijgen als hij van beide ouders heeft afwijkende allel krijgen.

Enkel dominant overervende aandoening: een hond hoeft maar van één ouder een groots allel te krijgen om de organisatie te krijgen.

Geslachtsgebonden aandoening: óf teven óf reuen hebben kans op de aandoening.

Polygenetische erfelijke aandoening: er zijn meerdere genen betrokken bij het ontstaan ​​van de ziekte; het is heel liek om de kans op voeding in de schatten.
De manier van overdragen zegt iets over de kans dat een hond de ziekte krijgt.

Overerving van erfelijke aandoeningen;
Een individu kan voor een erfelijke aandoening vrij, drager van lijder zijn.

Een hond die vrij is, heeft de ziekte niet en kan de genetische aspecten ook niet doorgeven aan zijn nakomelingen. Een drager heeft één gezond en één ziek gen. In het geval van een overervende aandoening is hijzelf niet ziek, maar kan hij de ziekte wel doorgeven.

Een lijder heeft twee afwijkende genen en kan de haai hebben. Een lijder geeft de ziekte altijd door aan zijn kinderen.

Het gebruik van lijders in de fokkerij is zeer af te raden. Zoals in figuur 1 te zien is, zal een combinatie van lijders zieke voorwaarden voortbrengen.

De combinaties van genen!

Een korte intro van de Pomsky Database..Dit is slechte een kleine greep wat de Pomsky Database te bieden heeft.

 

 

Inteelt;
De genenpool in gefokt wordt bij Pomsky’s is veel gesloten: dat houdt in dat er geen niet-verwante ouderhonden bij komen. De Pomsky’s homozygoot voor een groot deel van de genen. Als een gen homozygoot wordt onderwater vader en moeder een allel doorgeven van een gemeenschappelijke voorouder, wordt dit ‘inteelt’ genoemd.

Rashonden zijn voor meer genen homozygoot dan kruisingen, waardoor ze niet alleen heel, maar ook een grotere kans hebben op een erfelijke ziekte. Daarnaast is er inteelt tot inteeltdepressie, wat betekent dat zowel de vruchtbaarheid als de vitaliteit van de honden afneemt.

Testen op erfelijke aandoeningen:
Er komen steeds meer DNA-testen beschikbaar. Met een test kan worden vastgesteld of een hond lijder, drager of vrij is van een erfelijke ziekte. Veel DNA-testen zijn van één specifieke ras ontwikkeld, wat betekent dat ze niet zomaar kunnen worden gebruikt door honden van andere rassen, van kruisingen. Voor de Pomsky is er (nog) geen DNA-test die kan worden getest op verschillende erfelijke afwijkingen. Als er geen test beschikbaar is, is er een hond lijdt aan een erfelijke aandoening. Als de deur van het ECVO-onderzoek [1], heeft de werking van een hond door een oogarts op verschillende erfelijke ziektes plaatsgevonden.

DNA-helix blauw;
Een open populatie leidt tot minder erfelijke aandoeningen
Bij STICHTING IPRC blijft de populatie open, maar er blijft niet-verwante Pomsky’s bij komen.

Ook worden afstamming en relevante ziektegeschiedenis van de einde bijgehouden. Zo wordt de genendiversiteit bewaakt, en de kans op erfelijke hulpmiddel verkleind.

Erfelijke ziekte kan bij twee honden zijn ontstaan ​​door een mutatie in verschillende genen. Bij het kruisen van deze twee honden kunnen geen homozygoot worden geplaatst.

Een voorbeeld van een kruising betekent een andere hond is geen aanvullend onderzoek nodig Labrador Retriever met een Border Collie. PRA komt met beide rassen voor, maar op andere genen. (Bij de Labrador Retriever op H700 prcd PRA en bij de Border Collie op H801 rcd2 PRA). Bij kruising van deze rassen kan geen homozygote nakomelingen voor PRA geboren worden.

De kans op een erfelijke aandoening is bij een kruising veel kleiner dan bij een rashond, maar niet nul. Het kan dus voorkomen dat er toch pups worden geboren met een erfelijke aandoening.

Eigenaren van Pomsky zijn langs verschillende frames te geven, om data in de database op te nemen, en Pomsky’s waar shots van de fok kunnen zijn.

 

UITLEG Match Select Tool

KLIK HIER

Het moge nu inmiddels glashelder zijn dat het wel degelijk zin heeft om honden te testen.

IPRC heeft, als tweede organisatie, een primeur !!!!

Team Stichting IPRC

Aan het gebruik van de Mate Select tool kunnen geen rechten worden ontleend en het gebruik is voor eigen rekening en risico. Het is een prognose / verwachting en kan derhalve afwijken. IPRC is niet verantwoordelijk en/of aansprakelijk voor eventuele fouten c.q. afwijkingen in de getoonde lijst en/of voor de prognose. Alle informatie is gegenereerd door het laboratorium / universiteit. IPRC heeft alla data slechts in de database geïmplementeerd tot een bruikbare tool.

×

Cart