Aandachtsoefeningen

Als de hond niet op je let, kun je hem niet trainen

Beloon de hond als hij toevallig naar je kijkt. Dus niet roepen of verleiden met een brokje, maar “vang” de situatie als die zich voordoet: in de kamer, in de tuin of bij een wandeling. Zorg ervoor altijd een beloning bij de hand te hebben (bv in je broekzak, jaszak op de tafel etc). Hoe vaker je de aandacht vangt van de hond en hem dan altijd prijst met je stem (“Goed zo” of “Braaf’’) en in deze aanleerfase ook altijd beloont met een brokje of een knuffel, hoe meer hij die aandacht zal geven.

Lok het gedrag uit door het gebruik van een brokje om de hond naar je gezicht te laten

Kijken: Dit is een goede oefening om te doen net voor zijn etenstijd

Maak zijn eten klaar en zet de bak op het aanrecht. Pak een brokje uit de bak en trek zijn aandacht door zijn naam te noemen, houd hem het brokje voor en breng het vervolgens naar je gezicht. Kijkt hij je aan, geef dan het brokje. Doe dit ongeveer 3 keer kort achter elkaar en geef hem dan zijn etensbak. Doe dit iedere dag een paar keer. Doe vooral veel spelletjes met de puppy.

Zit oefening

Verleid de hond met je hand in de zitpositie: Neem een brokje in je linkerhand en houd je linkerhand net boven de hond zijn kop, ongeveer tussen zijn ogen. Beweeg je hand langzaam naar achteren; de hond zal je hand volgen en gaan zitten.
Nb. De positie van de hand is belangrijk: houd je de hand te hoog, dan zal hij springen; houd je de hand te laag, dan gaat hij liggen.
Raak je puppy niet aan met je andere hand (bv op zijn rug duwen). Dat is niet goed voor zijn gewrichten en het geeft een tegengestelde reactie.

Oefening 'Komen'

Vraag iemand om je puppy vast te houden, laat hem een brokje zien en besnuffelen. Dit moet een persoon zijn die de pup kent en vertrouwt!
Loop een paar meter achteruit, blijf staan, hurk neer en roep hem bij zijn naam. De ander laat de hond nu los. Moedig hem uitbundig aan om naar je toe te komen. Ontvang hem met open armen. Voordat je hem het brokje geeft, raak je even zijn halsband aan en dan pas belonen. Met je stem: “goed zo “of “braaf’ en een brokje.
Pak zijn halsband niet van boven af, maar onder zijn kin. Sommige honden vinden het bedreigend als handen van boven komen, zij duiken weg en willen niet meer komen.
Je kunt tijdens spel en tijdens aaien de halsband aanraken, dan is er geen stress.
Het doet er niet toe of hij gaat zitten, blijft staan of gaat liggen. Het doel van deze oefening is dat hij komt.

Als het een aantal keren goed gaat, voeg je bij het roepen na zijn naam het commando” hier” toe. Vergroot langzaam de afstand voor het komen, en doe het op verschillende plaatsen, waar weinig afleiding is.
Maak van de oefening “hier komen” in de kamer een spel en doe het dan met meerdere personen. Iedereen heeft een voertje bij de hand. Ga op de grond zitten tegenover elkaar als je met twee personen bent. Op ongeveer 2 meter uit elkaar. Ben je met meer dan 2 personen ga dan in een cirkel zitten.
Een persoon roept de hond bij zijn naam en houdt een brokje voor, nodigt hem uit te komen. Als de hond komt, dan belonen. Dan roept een ander, als hij komt, beloon je hem. Gaat dit goed, dan rechtop gaan staan. Vervolgens verder bijvoorbeeld 3 meter, uit elkaar gaan staan.
Variaties- als het de komende weken goed gaat: roepen vanuit een andere kamer, roepen vanuit de tuin, terwijl de hond in huis is en andersom.
Komen moet voor de hond altijd leuk zijn en hem iets lekkers opleveren, een knuffel of spelen. Roep hem daarom nooit voor vervelende dingen, bv. in bad gaan; nagels knippen … ga hem dan halen.

Langzaam Strelen

De hond moet het goed vinden dat je aan hem zit, aan zijn oren, zijn staart, zijn poten aan zijn kop, zijn lippen etc. Het beste kun je dat thuis oefenen als de hond lekker ontspannen is na een fijne wandeling. Na het spelen als hij bijvoorbeeld rustig ligt.

Misschien kun je het combineren met een knuffelmoment iedere avond. Doe het ook op andere tijden en op andere plaatsen.

Je begint met het langzame strelen van je handen over zijn hele lijf waarbij je naar de voetzolen en nagels kijkt, zijn staart een beetje optilt. Je kunt de oren masseren en er in kijken. Je kriebelt met je rechterhand onder zijn kin en aait hem over zijn neus. Alles heel ontspannen, terwijl je zachtjes tegen hem praat. Nooit de ogen helemaal afdekken met je hand!
Je bouwt op die manier aan een band van vertrouwen met je hond door wat je met hem doet!

NEE oefening

Ga bij de hond op de grond zitten. Leg een brokje in je linkerhandpalm en bied hem dit met gestrekte hand aan; na 3 of 4 keer, als hij het brokje pakt, geef je het commando “pak maar”. Doe dat ook een keer of vier.
Vervolgens bied je het brokje aan, maar voordat hij het kan pakken, sluit je de hand. Eerst zeg je niets, maar na 3 of 4 keer zeg je, terwijl je de hand sluit, rustig en duidelijk “nee”’, vooral niet schreeuwen. Dan het brokje wegstoppen, nieuw brokje pakken en weer doorgaan, afwisselend met een paar keer “pak maar” en “nee ( hooguit 2 minuten per dag).

Hij begrijpt wat de bedoeling is, wanneer hij op het commando “nee” geen enkele beweging meer naar de hand met het brokje maakt. Sommige honden deinzen zelfs een beetje terug als je “nee “zegt. Vanaf dat moment ga je na de nee door met gedrag van hem te vragen dat je wel wilt. Je laat hem bv. zitten, afliggen of een paar passen met je mee lopen zonder trekken. Vervolgens prijs je hem en ga je met hem spelen, geef je hem een knuffel of een brokje.

Niet trekken aan de riem

Neem de riem in de rechterhand en houdt hem voor je borst.

Zorg dat er géén spanning op de lijn staat (m.a.w dat deze lang genoeg is om losjes tussen jou en de pup te hangen). Lok je puppy naast je met een brokje.
Begin te lopen en moedig hem aan mee te gaan.
Prijs hem als hij netjes naast je blijft lopen en geef regelmatig een brokje.

Als hij op een bepaald moment vooruit gaat lopen of een andere kant op, stop dan net voordat de riem strak staat.
Moedig hem aan om weer naast je te komen door te roepen en te lokken met een brokje. Komt hij – ook al is het in het begin maar een paar stapjes; prijs hem dan uitbundig en geef het brokje.
Nb. Sleep de hond niet mee met de riem en wees consequent: dus nooit verder gaan als de riem strak staat. Moeilijk, maar als het lukt ben je een grote stap verder.

VAST en LOS oefening

Bij deze oefening leert de hond op commando dingen die hij (op )gepakt heeft en niet mag hebben, vrijwillig, zonder dwang, af te geven in ruil voor een brokje, een speeltje of een ander beloning. Ook is dit de eerste stap naar het apporteren. Wanneer de hond niet van nature apporteert kun je het hem aanleren. Voorafgaande aan het eigenlijke apporteren moet de hond leren een speeltje vast te houden en het weer los te laten.

Neem een speeltje dat de hond en jij samen vast kunnen houden: een piepspeeltje, een flostouw of een balletje in een sok.
Speel er eerst zelf een beetje mee. Rol het heen en weer van de ene hand naar de andere. Schuif het over de vloer. Verstop het achter je rug. Praat terwijl tegen de hond alsof je iets heel bijzonders hebt. De hond zal dat allemaal met belangstelling volgen.
Kijk nu of de hond het speeltje wil vastpakken. Schuif het voor zijn neus op de grond heen en weer. Niet naar hem toe, maar van hem af bewegen.
Pakt hij het speeltje vast, dan zeg je snel “vast”.
Nu moet hij het speeltje los laten. Je blijft het speeltje met één hand vasthouden.

Hou iets lekkers voor zijn neus en waarschijnlijk zal je de hond het speeltje loslaten. Op het moment dat hij het doet, zeg je “los”.
Vervolgens geef je hem het speeltje weer terug en begint het spel opnieuw. Na een paar minuten stoppen en het speeltje wegleggen.

Tot Slot

Wandelen met je hond is een van de mogelijkheden om samen een goede band op te bouwen. Wandel echter niet te lang: voor elke maand dat hij oud is 5 minuten. Dus als hij 3 maanden oud is, dan niet langer dan 15 minuten per keer. Meerdere keren per dag wandelen mag wel, maar laat hem tussendoor lekker uitrusten. De hond geeft het zelf niet aan, als je te lang wandelt. Wandelen met de baas is immers geweldig: het ontdekken van een nieuwe wereld, overal aan snuffelen enz. Maar te lange wandelingen belasten zijn botten en spieren te veel, en dat kan op latere leeftijd problemen geven.

×

Cart